Quilling

Despre quilling

DEFINITIE:

          Quilling este o tehnică de decorare cu ajutorul fâşiilor inguste de hârtie, rulate cu ajutorul unui instrument special, formate şi lipite împreună pentru a crea forme noi. Hârtia este rulată, şerpuită, încreţită sau rulată pentru a crea forme ce vor fi combinate pentru a decora felicitări, tablouri, cutii, ouă, sau pentru a crea obiecte noi: bijuterii, mărţişoare etc. Prin tehnici avansate, utilizând fâşii de grosimi diferite, se pot obţine şi miniaturi 3D, obiecte de artă abstractă, flori şi altele.

 

ISTORIC:

          În perioada renascentistă in Franţa si Italia, călugării şi călugăriţele foloseau tehnica pentru a decora coperţi de cărţi şi obiecte bisericeşti. Hârtia utilizată provenea, în cele mai multe cazuri de la marginile paginilor de carte tăiate cu ghilotina pentru  fi îndreptate. Aceste deşeuri (fâşii) erau rulate şi formate pentru a imita decoraţiunile de fier forjat specifice în acea vreme.

          În secolul XVIII tehnica quilling a devenit foarte populară în rândul doamnelor din înalta societate, fiind răspândită mai târziu şi in America. Erau decorate diverse obiecte: mic mobilier, poşete,  rame pentru fotografii, cutii de bijuterii, tehnica fiind deseori combinată cu  broderia şi pictura.

          În zilele noastre tehnica quilling nu mai este o ocupaţie a înaltei societăţi, ci a cunoscut o largă răspândire, fiind o thnică destul de uşor de deprins, folosind materiale foarte ieftine, oferind posibilităţi nelimitate, favorizând dezvoltarea imaginaţiei creative.

     

0 Shares
Share
Tweet
Pin